Nakon tajfuna sledi zemljotres?

Naučnici su došli do uznemirujućeg zapažanja: nakon tajfuna bogatog kišom u tropima dolaze razorni zemljotresi.  Istraživanje se oslanja na jednu začuđujuću statistiku  koja je prikazana na jesenjem skupu Američke geofizičke unije u San Francisku.

Geolozi  sada smatraju da tajfuni mogu izazvati zemljotres ukoliko padne jako mnogo kiše. Silne poplave pokreću lavine zemlje, gigantske količine zemlje na taj način odlaze u more i na taj način otvaraju vrata sledećoj katastrofi smatra geofizičar Simon Vdovinski sa univerziteta Majami. Oslobođene  tereta podzeme  stene u dubinama se  zatim pokreću.

 

Prema njima su se 85% snažnih zemljotresa  na Tajvanu  desili u roku od četiri godine  posle  jako kišovitog tajfuna. To je pet puta više potresa te jačine nego što se moglo očekivati prema statističkom proseku. Takođe i slabiji  potresi  su se desili u četiri godina nakon vrlo kišovitog tropskog ciklona, duplo češće nego što se očekivalo.

 

Rezultat istraživanja je iznenađujući iako je princip u njegovoj osnovi poznat: može doći do potresa kad se opterećenje tla promeni. 1967  ogroman rezervoar vode Koyna-akomulacionog jezera u Indiji je uzrokovao zemljotres tako što je  korito napunjeno i načinilo do tad nepoznato opterečenje u osnovi tla.

U jesen 2008  divljao je ogroman hariken nad Karibikom. Jednu i po godinu kasnije zemljotres je opustišio ostrvo Haiti.  Avgusta 2009. bio je tajfun „Morakot“ nad Tajvanom, pola godina kasnije tresao za je najjači zemljotres  u preko sto godina, jugozapad zemlje.

 

http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,802647,00.html

http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7248/full/nature08042.html

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar