2012. – godina crnog vodenog Zmaja

Piše mg. Nataša Kostić

Kineska godina Zmaja počeće 23. januara 2012.-te godine u vreme mladog meseca. To je već 4709. godina kineskog starog luni-solarnog kalendara, koji služi za beleženje nebeskih pojava i računanje vremena još od drevne 2697. godine p.n.e, kada je, po predanju, legendarni Žuti car došao na presto.

 

Simbolika zmaja je veoma bogata u Kini. Kinezi sebe smatraju potomcima zmaja, što se može povezati sa totemističkim obožavanjem zmaja tokom neolita, prvo na istoku Kine, a kasnije i od strane čitavog naroda Han, ali i mnogobrojnih nacionalnih manjina Kine.

U vezi sa totemističkim obozavanjem zmaja je i kinesko sazvežđe Zmaja koje se proteglo preko čitavog istočnog kvadranta kineskog neba. Drevni Kinezi su zapazili da se sazvežđe Zmaja uzdiže na nebu nakon prolećne ravnodnevice, vidljivo je na zvezdanom nebu tokom celoga leta, da bi ponovo „zaronilo“ u mračni ambis nakon jesenje ravnodnevice i nestalo sve do narednog proleća. Na osnovu ovog astronomskog znanja nastaje i opis linija prvog heksagrama „Knjige promene“ još u 11. veku p.n.e.

 

Zmaj je mitsko biće koje upravlja vremenskim promenama, usmerava oblake i daruje ljudima kišu. On je vodeno biće i zato se uvek skriva u vodi. Zmaj predstavlja i vrhovno biće kineskog sistema obožavanja prirode u kome je nebo vrhovno božanstvo, a personifikuje se u vidu vrhovnog zmajskog cara. Kineski vladari još od kraja Shang dinastije (11. vek p.n.e) dobijaju titulu „Sina neba“, a samim tim i zmajevog sina. Najstariji kineski mudraci, učenjaci i očevi nacije, kao sto je npr. bio Fuxi smatraju se direktnim potomcima nebeskog cara – zmaja.

 

Kineski zmaj je mističan, prikriven, nedodirljiv i nepredvidiv, a samim tim, te osobine se mogu pripisati i osobama rođenim u godini Zmaja (1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000). On simbolizuje moć, autoritet, snagu, cara i državnu upravu. Prema predanju, Nebeski car imao je 9 zmajevih sinova i on ih je poslao u Podnebesnu (drugo ime za Kinu iz dinastičkog perioda) da pomognu utemeljivaču Ming dinastije (car Zhu Yuanzhang, 1368.-1398.) da učvrsti vlast. Broj 9 je broj dugovečnosti, plemićkog staleža, neba i savršenstva. Qing carevi na svojim ogrtačima imaju izvezenih 9 zmajeva. Motiv 9 zmajeva je vrlo zastupljen u Zabranjenom gradu. U okultno-filozofskoj „Knjizi promene“, broj 9 je vrlo značajan jer predstavlja vrhunac Yang pozitivne energije stvaranja.

 

Zmaj je usamljen među ostalim životinjama kineskog zodijaka, jer je jedino on mitsko i simboličko biće, dok su sve ostale obične životinje koje se mogu videti u prirodi. Osobe rođene u znaku Zmaja su stoga različite od drugih, jake i neobuzdane, te je stoga vrlo naporno sa njima gajiti prijateljsku ili ljubavnu vezu. Zmaja krase karakteristike čak četiri od pet kineskih elemenata, a to su zemlja, voda, drvo i metal, dakle sve sem vatre. Iz tog razloga zmaj ima kameleonske osobine, promenljiv je,  nagao i neobuzdan. Godina Zmaja obično donosi neke neočekivane i dramatične događaje. Pošto je 2012.-a godina vodenog Zmaja, očekuje se da će nam doneti obilne padavine.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar