ELEKTRO-AUTO U MESEČEVOJ MISIJI

Prvi put su od strane svemirske agencije NASA objavljeni detaljniji podatci o mesečevom elektro automobilu. U misiji Apollo-15 je na mesecu već 1971 godine koriščeno ovo vozilo koje je bilo u rasklopljenom stanju a sklapanje je trajalo samo 20 minuta. Vožnja na Mesecu je prošla bez ikakvih problema i bilo je prema izjavi Davida Skota pravo zadovoljstvo.
Vozilo zvano LVR (Lunar Roving Vehicle) sa pogonom na sva četiri točka, elektromotorima od po 180W i sa prenosom 80:1 na točkove, težine 210 kg ukupne nosivosti 490 kg.  Razvojni projekat je trajao 17 meseci i koštao je 38 miliona dolara.

Servisno uputstvo od 342 stranice je bilo uz vozilo za slučaj nekog problema!
Upravljanje vozilom je bilo indirektno preko jedne ručice i dva motora od po 72W na obe osovine. Već tada su se koristili srebrooxid-zink-akumulatori napona 36 voltu kapaciteta 121 Ah te je uz maksimalunu brzinu od 13 kn/h domet iznosio 92 km.
Da se vozilo na Mesecu ne bi izgubilo jedan ugrađeni kompjuter je vršio kontrolu kretanja beležeći brzinu i preko žiroskopa poziciju pri kretanju i na taj način jebilo moguć povratak ka Lunarnom modulu.
Na vozilu su bile montirane i dve video kamere, a dve antene su omogućavale komunikaiju sa zemljom i Lunarnim modulom.
Posle svake od 3 mesečeve misije su sva tri vozila ostavljena na mesecu i tamo čekaju bolje dane, možda neko opet poseti mesec i uz pomoć servisnog uputstva aktivira LVR pa se još malo provoza po mesecu!

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar