RTANJ SOLSTICE 2013

RTANJ 0RTANJ  SOLSTICE  je naučno – istraživački događaj koji predstavlja nastavak dosadašnjih istraživanja planine Rtanj u funkciji piramidalne građevine i njegovih  odnosa između energija Zemlje i snaga Kosmosa.          Dosadašnja istraživanja mističnog Rtnja od strane  centra  za istraživanje i ekologiju  Duh Rtnja su pokazala da je on znatno  više od planine i da njegova precizna geometrija, nestvarna priroda, pojačan elektromagnetizam, istančane frekvencije, samoniklo lekovito endemsko  bilje,  zdrava jonizujuća zračenja kao i poseban klimat u sprezi sa mističnošću kulturne  zaostavštvine na zemlji i čestim luminoscentnim pojavama na nebu, daje Rtnju u vremenu i  prostoru nesvakidašnju dimenzionalnost vrednu svakodnevnog istraživanja i neizmernog poštovanja.      

Prilikom izgradnji piramida korišćene su drevne tehnologije koje su savremenim civilizacijama nepoznate.     U njih su utkane mnogobrojne matematičke konstante koje su u savremenom društvu shvaćene pre svega par hiljada godina, što naspram vremena kada se većina piramida pravljena, predstavlja genijalno znanje njihovih graditelja. U gradnji piramida su poštovani zakoni prirode i kosmosa koje su u vidu arheo-astronomskih modela primenjivane na većini njih. Upravo je čest primer na piramidalnim građevinama sveta da je njihova senka interaktivna u odnosu na okolne piramide ili prateće objekte tj. da senka piramida tokom letnjeg ili zimskog solsticija kreira dodatni simboličko – dekorativni momenata u svom okruženju koji takođe ukazuje na superiorni um njihovih graditelja.

http://www.duhrtnja.com/rtanj-solstice-2013/

 

RTANJ 1Tokom RTANJ SOLSTICE 2013 pored merenja elektromagnetnih i drugih polja na mnogim lokalitetima u njegovoj okolini, vršiće se praćenje kretanja Sunca oko piramide tj. naučnom fotografijom će se pratiti kretanje njegove imopazantne senke koja na osnovu dosadašnjih fotografija doseže i po nekoliko desetina kilometara. Letnji solsticij tj. suncostaj ili narodski dugodnevnica je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce na nebeskoj hemisferi opisuje najvišu putanju u odnosu na nebeski ekvator. Tog dana Sunce u podne dostiže najvišu tačku na nebu iznad horizonta.

NAPOMENE I BITNE INFORMACIJE ZA GOSTE I UČESNIKE RTANJ SOLSTICE 2013

Zbog mogućih uticaja meteoroloških prilika na planirani tok aktivnosti, napominjemo da može doći do korekcija i prilagođavanja programskih dešavanja. Organizator će o svim izmena blagovremeno informisati  sve učesnike i goste. U nedelju I u slučaju lošeg vremena, obezbeđen je alternativni program u vidu projekcija dokumentarnih filmova i interaktivnih virtuelnih istražionica.

 

Za vreme aktivnosti u prirodi, napominjemo da je zbog autonomne i često nepredvidljive mikro klime Rtnja, važno biti spreman  i na ekstremne meteorološke uslove. Shodno tome budite opremljeni  adekvatnom garderobom i pratećom opremom predviđenom za ove uslove.

Rtanj 3

Posebno napominjemo svim učesnicima tokom uspona na vrh “Šiljak” (1565 m), da se u cilju što prijatnijeg  i bezbednijeg boravka  pridržavaju sledećih  pravila. Sa sobom na uspon poneti: 2 do 3 litra vode, sendvič, par čokoladica ili apetisana, zaštitnu UV kremu i  kačket. Za one koje vole da skrenu sa glavne pl.staze, preporučujemo zaštitni sprej portiv insekata kao i vođenje računa o svom kretanju u visokoj travi. Još prijatnije će vam biti ukoliko ponesete rezervne čarape i majicu a obuća ne bude sa tankim i jako mekanim đonom.  Svi gosti koji planiraju da u avanturu krenu noćnim usponom, neka bez lampe i rezervnih baterija ne kreću.

 

Rtanj je drugi vrh u Srbiji po težini osvajanja. Za uspon utreniranim planinarima je potrebno malo više od 2 sata, dok manje utreniranima ili većim grupama od 3 do 4 sata. Prosečno vreme povratka do naselja Rtanj je od 2 do 3 sata. Piramidalni Rtanj zahteva  trud i strpljenja tokom uspona na njegov vrh.  Iako će uspon na “Šiljak” biti jedno pustolovno iskušenje, Rtanj će vam pružiti novo inspirativno iskustvo koje se ne zaboravlja. Izuzetno ekološko okruženje, panorama  koja  dopire u vedrim danima i do ušća Save u Dunav, uz pozitivna energetska zračenja ovog piramidalnog giganta, nadoknadiće  svaku vašu grašku znoja. U usponu na vrh učestvujete na sopstvenu odgovornost , a svako i najmanje ne ekološko i drugo društveno neodgovorno ponašanje biće  sankcionisano od daljeg učešća u svim dešavanjima.

 

Istraživačke  aktivnosti se dešavaju u nenarušenom ekološkom ambijentu u kojem  rastu samonikle lekovite endemske biljke. Zbog toga se poseban apel upućuje svim gostima i učesnicima na društveno odgovorno i ekološko ponašanje.  Tokom boravka u prirodi nosite sa sobom i najmanji odpadak i ne bacajte žvake i opuške od cigareta.

 

 

Saša Nađfeji
Izvršni direktor
Duh Rtnja – Centar za istraživanje i ekologiju
11000 Beograd, Srbija
Mail: duhrtnja@gmail.com
Internet: www.duhrtnja.com
Video: http://vimeo.com/user2440468/videos
Publikacije: http://issuu.com/duhrtnja
Blog: http://www.facebook.com/duh.rtnja

Virtualni centar: http://www.duhrtnja.com/virtuelni-centar/

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “RTANJ SOLSTICE 2013”

 1. Vladimir каже:

  DNEVNI HOD SUNCA. ,,Izlazi oko 6 sati, ali upliv na vegetaciju ultravioletnim zracima dosiže snagu oko 9 sati, kad je odskočilo cca 45 stepeni. Kulminuje u podne, ali žega nastaje oko 15 kad prođe još osmina kruga. Zalaz je oko 18, ali za ples se odlučujemo oko 21 sat. Ponoćno sunce znak je svršetka jednog i početka drugog, ali najhladnije je oko 3 sata i tada je najburnija smjena hormona. U te časove je najčešći termin smrti, termin porođaja;

  GODIŠNJI HOD SUNCA. Godina je samo duži dan, analogija je savršena. Sunce ulazi u prvi stepen Ovna 21.3.; a to je tek računsko proljeće, slavimo Uskrsnuće. Ali vegetacija se razbuktava kad je najviše ultravioletnih zraka, u mjesecu maju kad je sunce u Biku. Dakle, kad se smiri ono jarovito sunce ratnika Gerovita, kad ženka zemlja primi toliko topline da bikovski bukne,-kad nastane spoj nebesko-muško i zemaljsko-žensko, oplođenje ljepote… Pa i tome nebeskom Biku dato je ime baš zato što majska priroda buče i buja…

  Sasvim je obratan slučaj kad sunce 24.10. prelazi na južnu hemisferu. Nakon 45 dana nastaje tek jek jeseni. Tad presuše sokovi, padaju plodovi, kora zemlje se hladi, šire se korita rijeka, mašta plamti, plodovi su pohranjeni, sve se pretvara u energiju, javlja se misao otimanja…

  Oko 22.6. kulminuje sunce na visini (obrazuje vrh, gornje ocilo jednog od najstarijih simbola – svastike). Vizuelni prizor njegovog veličanstva. Ali da mu zemlja žarom odgovori treba da se svine žbica dužine 45 stepeni, do sredine Lava… impozantan sjaj kao da se priroda želi zaustaviti i carevati…

  Obratno oko 21.12. dolazi ponoć godine, zimski solsticij, od prvih spoznaja kalendarski početak zime. Ali ljutnja zime steže kad sunce dođe po sredini znaka Vodenjaka, vazdušnog znaka hirovitih vjetrova, ćudljivo vrijeme veljače, najveće plime i oseke, oscilacije vremena i nevremena, oscilacije rasploloženja, egzotični karnevali, saturnalije i bratimljenja, buđenje Dioniza…”

  (Mile Dupor, Astrološki i hermetički spisi)

Ostavite komentar