Štetnost preparata za sunčanje

„Većina sredstava za zaštitu od Sunca je otrovno“. Rezultat je testiranja kako u USA tako i u Evropi.

Piše: Branka Mraz

Krema za sunčanje dolazeći u dodir sa kožom, biva preko pora preuzeta i tako dospeva u krvotok i samim tim u telo, time se nanosi šteta  i jetri, bubrezima kao i crevima.
Pazite na to da li sredstvo sadrži oxybenzone, upozorava  Jane Houlihan iz Environmental Working Group (EWG) iz USA. Istraživanja ukazuju da oxybenzon deluje kancerogeno i  kada ga telo preuzme preko kože.

U međuvremenu je poznato da samo u običnim kozmetičkim produktima ima preko 150 kancergenih materija. Posebno kod sredstava u spreju  je moguće udahnuti sitne čestice, što vodi do većeg rizika, te je stoga bolje ove forme sasvim izostaviti.

Na sredstvima za sunčanje kao kozmetici ne stoji upozorenje na pakovanju o štetnosti sadržaja, već preporuka da se radi zaštite od UV zraka mora višestruko nanositi.  Urađena istraživanja pokazuju da neke prisutne  hemikalije  čak  pospešuju nastanak raka kože. Ove otrovne materije znatno opterećuju imuni sistem i izazivaju opštu slabost kao i alergije i autoimune bolesti.

Žig SCF (  ne uzrokuje rak kože) koji postoji  u USA,  ne garantuje da sredstvo ne treba podvrgnuti sumnji, s obzirom da ovaj žig dobije svaki proizvod kod koga zaštitni faktor ima veću vrednost od 15 ili ukoliko proizvođač fondaciji  za zaštitu od raka kože  priloži 10 000 dolara, napominji uz EWG.

Opasnost  od nano čestica

Organizacija za zaštitu životne sredine“Prijatelji zemlje“ (FotE) upozorava da najveći deo sredstava za sunčanje sadrži nano čestice, male deliće 100 000 puta manje od debljine  jedne dlake.

Čestice ove veličine se u osnovi ponašaju drugačije nego u njihovom uobičajenom  obliku na makro nivou, tako da bezopasni metali u nanokategoriji imaju opasne posledice.

Rezultati  jasno govore da su zaštitna sredstva sa nano česticama zaista štetna. „Prijatelji zemlje“  ukazuju u vezi ovoga na istraživanja prema kojima oksidi zinka u nano kategoriji ubijaju ćelije debelog creva i matične ćelije mozga, u unutrašnjost tela prodiru kroz kožu, tako da se mogu naći u krvi i mokraći.
Ova organizacija sprovela je i druga istraživanja koja dovode titan oksid u nano kategoriji u vezu sa: genetskim promenama, Alchajmerovom bolešću, autizmom i epilepsijom. Zapaženo je da nano čestice mogu prodreti  u placentu nosećih životinja sisara . Nažalost ovi produkti nisu odgovarajuće obeleženi  niti su date informacije  o njihovoj bezbednosti.
EWG savetuje da je bolje čak koristiti obične prepatate  sa cinkoksidom ili titanoksidom u uobičajenoj formi  koji su manje rizični od novijih hemikalija .

Sredstva za sunčanje – neprijatelji  D vitamina

Neprestana upozorenja su dovela milione ljudi na to da se kriju od Sunca  ili čim izađu da se namažu sedstvima koja blokiraju UV zračenje.
Sem opterećenosti štetnim hemikalijama ovo vodi do toga da telo ne može da gradi životno važan  D vitamin. Poznato je da rahitis kod dece i osteoporoza nastaju kao posledica nedostatka ovog vitamina, danas se zna da tu spada i povišen pritisak dijabetis i  druge bolesti.
Zdrava koža  koja se održava zdravom ishranom a ne hemijskim produktima, će  lako izaći na kraj sa  Suncem. Kreme sprečavaju da koža formora sopstvene filtere.

Idealno bi bilo kada pod kožom u masnom tkivu ne bi imali toliko toksina iz hrane, pića cigareta  i kozmetike, tada bi naša koža bila u stanju da se sama štiti. Do tada savetujemo da potražite raspoložive prirodne preparate.
U mediteranskim zemljama tradicionalno sredstvo kod izlaganja Suncu je mešavina maslinovog ulja i limuna. Ona naravno ima mali zaštitni faktor ali se pokazala sasvim dovoljna ukoliko se pažljivo postupa.
Svakako da najjače Sunce treba izbegavati i postepeno se izlagati.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar