PRILAGODIMO SE ZIMI

Hladnoća i tmina nas nagone da potražimo unutrašnju toplinu “Jing” je esencija vitalnosti našeg organizma, a smeštena je upravo u bubrezima

Piše: dr. Ana Žikić

Tradicionalni kineski kalendar shodno promenama u prirodi i kretanju energije, Qi-ja, od koje je sve sastavljeno, godinu deli na 24 perioda. Trenutno se nalazimo u vremenskim intervalima koji su simbolično nazvani Mali i Veliki Sneg, Mala i Velika Hladnoća. Izmedju ostalog posebnu pažnju treba obratiti na tzv.prirodno vreme, jer bili toga svesni ili ne, naše telo ima svoj biološki časovnik i ukoliko uspemo da se uskladimo sa njim efekti po naše zdravlje mogu biti dalekosezni.
Zima je na kraju svih godišnjih doba. Da bi se “ujedinili“ sa zimom, naglašavamo više yin principe u svojim aktivnostima. Šta bi to značilo?

Pogledajmo prirodu oko sebe i prepoznaćemo. Potrebno je da budemo mirniji, da više odmaramo, ranije ležemo a kasnije ustajemo. Hladnoća i tmina nas nagone da potražimo unutrašnju toplinu . Vreme je dubokih meditacija i introspekcija. Iako predominiraju yin procesi, kičma i zglobovi moraju biti umereno pokretni. Treba skrenuti pažnju na izbegavanje ekstremnih fizičkih aktivnosti i puno znojenja .Dakle u odnosu na letnji period treba npr .smanjiti odlaske u teretanu ,ne koristiti saunu suviše često.

Organi koji odgovaraju zimi po kineskoj medicini su bubrezi. Oni se doslovce prevedeno “otvaraju u ušima” sto bi značilo da je sluh povezan sa bubrezima. Sposobnost da slušamo i čujemo je naglasena u hladnim, tihim zimskim mesecima. Ali isto tako, ako je osobi energija bubrega u padu, može doći do pogoršanja sluha, zvukova u ušima. Emocije elementa vode su strah i nesigirnost. Nekada nismo svesni svojih strahova, jer su upravo kao i bubrezi duboko skriveni. Obično je ova povezanost dvostrana – previše strahova utiče na funkciju bubrega, ili može biti da energetski slabiji bubrezi proizvode osećaj straha. U tom slučaju oni neće uspeti da regularno uklone višak vode iz našeg tela. To će povratno delovati na “gašenje“ vatre , koja je element srca, a koja se ogleda kroz radost i ljubav prema sebi i drugima..
Bubrezi su u kineskoj medicini, “palata vode i vatre,” primarni izvor energije našeg tela, toplote , seksualnosti,..U njima je skladištena nasledjena energija od naših roditelja, vitalna snaga , nesto poput “goriva” koje nam je dato za ovaj život. ..Kako energije nikada dosta, kaže se da se poremećaj u njihovom radu može pre ogledati u deficijenciji nego ekscesu. Neki od simptoma disbalansa bubrezne funkcije po kineskoj medicini su:
– problemi sa kostima, narocito kolenima, lumbalnim delom ledja, zubima,
– opadanje kose,prevremeno starenje,
– smanjena funkcija slušnog aparata (zvukovi u uvu, postepeno opadanje sluha ..)
– urinarni ,seksualni, reproduktivni imbalansi,
– jaki strahovi i nesigurnosti…
“Jing” je esencija vitalnosti našeg organizma, a smeštena je upravo u bubrezima
U svim starim knjigama kineske medicine , puno se priča o jednoj supstanci tzv “Jingu”. Ona je esencija vitalnosti našeg organizma, a smeštena je upravo u bubrezima. “Jing” odredjuje našu rezistenciju na bolesti i utiče na dužinu životnog veka. U nekoj količini ona se nalazi u mozgu i u koštanoj srži.. Odredjena količina ove supstance je nasledna , pa samim tim njen kvalitet zavisi od zdravlja i konstitucije naših roditelja, ali to isto tako znači da ćemo deo nje predati i svom potomstvu.

Faktori koji tokom života utiču na njeno smanjenje su:
– Stres, strahovi, preteran rad, toksini u vodi i hrani, teški metali, suviše slatke hrane…
Hranu koju pripremate treba kuvati duže, sa manje vode, na nižoj temperaturi. Više koristite gorku i slanu hranu jer upravo ovi ukusi “poniru “ dublje u naše telo, hlade površinu kože a greju unutrašnjost. Ipak, oprezno sa suviše slanom hranom , pogotovu ako imate problema sa srcem i bubrezima.
Neke od preporučljivih namirnica su: celer, repa,špargla, šargarepa, raž, ovas, zob, proso,ječam, kvinoa,kora limuna, kupus (naročito spoljni listovi), miso supa, soja sos, alge. Kaže se da je pasulj hrana koja hrani bubrege . Oni po obliku i liče.
Obično kako osoba stari ima izraženije znake bubrežne yin ili yang deficijencije.
Kako to znati?
U prvoj ste grupi, ako ste skloniji vrtoglavici, glavoboljama, zvukovima u ušima, suvom grlu, bolu u ledjima, spontanom znojenju, ako lako menjate raspolozenje i brzo “planete”..U tom slučaju za Vas su preporučljivije namirnice poput : krompira, algi, semena susama, kestena, sardine, jaja, sira, prasetine,..
Neki od simptoma bubrezne –yang deficijencije su: osecaj hladnoce, slaba kolena, bol u ledjima, depresivno raspolozenje, problemi sa menstrualnim ciklusom kod žena, otečenost nogu…
Neke od namirnica koje “greju“ bubrege su: crni biber, karanfilić, mirodjija, djumbir, cimet, orah, piletina, jagnjetina, losos, pastrmka….
Zato što su bubrezi , kao što je rečeno, izvor i vode i vatre našeg tela, moguće je da se nekad istovremeno pojavljuju simptomi iz obe grupe. Tada možete konzumirati obe vrste namirnica.
Boja koja odgovara vodi je crna. Ako smatrate da imate neki od prethodno navedenih simptoma eto predloga kako usmeriti izbor garderobe.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar