Stara sijalica se vraća u novom ruhu

„Sijalica živi“ objavljuje renomirana „ Technology- Review
Idemo u susret svetlećoj budućnosti: Jezivo hladna štedljiva sijalica uskoro će biti passe i dobra stara sijalica se vraća nazad. Ali ovog puta nova verzija sa svetlećim LED diodama i uskoro će se pojaviti na tržištu.

Najlepše od svega je da daje prijatno toplo svetlo i da dugo traje. Sijalica sa užarenim vleknom je dugo važila za najsvetliji znak modernog doba . Sad nam se vraća obnovljena. Čežnjivo gledamo na ugodno svetlo sijalice kao da je to svetlo sveće iz dobrih starih vremena. Celo stoleće nam je veštački prodaužavala dan.

Iako se sada u evropskoj zajednici nameće novo hladno svetlo štedeljivih sijalica koja nema tanku žareću nit sa toplim spektrom već je mešavina gasa te deluje kao neko neonsko svetlo u podrumu. Naime princip rada štedljive sijalice je skoro isti kao i kod neonskih svetiljki i proizvodi u neposrednoj sredini elektro smog koji deluje uznemiravajuće. Ometa žlezdu epifizu da produkuje hormon melatonin i tako remeti san.
Uz sve to štedljiva sijalica ima u sebi živu koja ako dospe preko otpada u zemlju i zagađuje  vodu (visoko kancerogena).
Uskoro će se desiti da više nećemo morati koristiti štedljive sijalice. Produkcije Osram i Philips će nas obradovati novim metodama i idejama. „Sijalica živi“ objavljuje renomirana „Technology- Review“. Naravno da se neće vratiti na tržište sve svetiljke koje je EU proterala, ali užarena nit koja zrači toplo svetlo može imati svetlu budućnost.-čak i u kontekstu EU zabrane. Sada je već dat otkaz svim sijalicama većim od 80 W, i tako do 2012, korak po korak dok ne izbace i onu od 15 W što nam osvetljava tavan.
EU objašnjava ovaj potez time da klasična sijalica samo 10% potrošene struje pretvara u svetlo. 90% se gubi kao beskorisna toplota. Pravo rasipništvo u pređenju sa štedljivom sijalicom.
U laboratoriji je Philips već postigao uštedu od 50%. Posredstvom dopunskih tehnika obezbeđena im je značajno veća dobit. LED- tehnici, koja se između ostalog već primenjuje i kod automobilskog svetla, principijelno je budućnost otvorena. U osnovi ne zabranjuje EU sijalice sa žarećom niti, već se struja ne sme, kao kod starih sijalica, velikom delom trošiti na toplotu umesto na osvetljavanje.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar