Proleće i zdravlje sa gledišta kineske medicine

Piše:  Dr. Ana Zikić

Po kineskom lunarnom kalendaru proleće je počelo još pre nekih mesec dana, a ipak se ono što mi zovemo prolećem u prirodi vidi tek sada. Po kineskoj medicini, kao što priroda ima svoje cikluse, tako ih ima i naše telo i na zvuk proleća ono počinje da se budi – ali tako da je u svakom organu pojedinačno taj zvuk budjenja drugačiji.

Ovo vreme je jako bitno za novi start i lep početak zdrave godine.

Dakle, za vreme zime naš organizam je spavao. Sa kineske tačke gledišta Yang se povukao unutra i zajedno sa Yinom odmarao, skupljao energiju za novi ciklus. Dolaskom proleća, ne možete a da ne primetite budjenje prirode, život u svemu …kao što se na biljkama listovi i cvetovi kreću “ka vani”, tako se i Yang našeg tela kreće ka spolja,…mi smo sami poletniji, preduzimljiviji, spremni za nove poduhvate …Proleću kao organ odgovara jetra kojoj kao element odgovara Drvo a kao pokret u prirodi Vetar, tako se treba čuvati prolećnog vetra. Da biste bolje shvatili, vetar je po svojoj prirodi Yang , “supstanca” koja se lako pokreće, najčešće ka gore. Početkom proleća vi je u telu već imate dovoljno, a ako je dodate više, dolazi do disbalansa. Pa tako, mogu se javiti pojačane glavobolje, migrirajući bolovi u telu, pogoršanje svraba kod kožnih oboljenja, mogu se probuditi i nepreležane zimske prehlade, jer vetar po svojoj prirodi jednostavno pokreće sve.

Dakle, organi koji odgovaraju proleću su jetra i žučna kesa. U proleće prirodno je da jedemo manje (pa čak i brze) da bismo očistili jetru i ceo organizam od teške hrane koju smo konzumirali tokom zime. Hrana bi trebalo na bude “najlakšeg “kvaliteta u poredjenju sa drugim godišnjim dobima. Ono što jedemo treba da ima kvalitete Yanga, da na neki način imitira nezadrživu poletnost proleća – mlado sveže zeleno povrće, izdanci, mlada pšenica. Ukusi koji imaju ove karakteristike su sladak i jedak, pomalo ljut ukus. Dobra kombinacija je čaj od nane sa medom. Ova biljka“se kreće” meridijanima jetre i pluća, doprinosi boljem vidu i čistijim mislima. U ishrani su idealni sledeći začini – bosiljak, peršun, mirodjija, ruzmarin, kim, lovorov list, biber..Od povrća –celer, brokoli, rotkice, karfiol, keleraba, kupus, mladi luk, spanać, paradajz, krastavac, pečurke, suncokretovo seme, kesten, boranija, sočivo. Primetićete da dominira povrće zelene boje i da neko od njih ima oblik drveta (što su ujedno boja i elemenat organa jetre). Preporučuju se i sve vrste algi (miso supa naročito). Mesa koja odgovaraju jetri su riba i jagnjetina. Kod Kineza postoji još jedna zanimljivost. Naime,oni veruju da jedenjem identičnog životinjskog organa vi možete poboljšati kvalitet našeg, u ovom slučaju jetre. Dakle, pileća džigerica je idealna. Po starom receptu u proleće treba jesti veću količinu belog i crnog luka, što potpomaže telu da se oslobodi parazita.

Pripremanje hrane u proleće je relativno jednostavno. Akcenat je na svežoj ili kratko termički obradjenoj- tada je u pitanju kratko kuvanje ali na visokoj temperaturi. Na ovaj način hrana nije skroz obradjena, naročito njen središnji deo. Povrće se može spremati na pari, ili je pogodno potapanje u vodi .Treba biti oprezan kod uzimanja sirove hrane- ona je u kineskoj medicini klasifikovana kao “hladna hrana”. Ako se uzima u većim količinama može oslabiti varenje i doprineti zadržavanju tečnosti u organizmu. Naročito oprezni treba da budu osobe za znacima deficijencije organizma i zapaljenskim bolestima digestivnog trakta.

Jetra upravlja tetivama mišica i očima. Ako je njena funkcija u balansu, telo će biti fleksibilno, ne rigidno. Katarakta, glaukom, crvene oči, noćno slepilo su na neki način ogledala funkcija naše jetre. Svakako izbegavajte kasne obroke jer 23h- 3h ogovara vremenu kada su funkcije jetre i žučne kese u maksimumu- dozvolite im da se regenerišu tada. Takodje u proleće treba ranije ići na počinak i ranije ustajati (idealno je pre izlaska sunca).

Jetra je odgovorna da u našem telu energija teče nesmetano, glatko. Jer, ako dodje do smetnje u protoku javiće se stagnacija Qi-ja (energija kod Kineza), a posledica svake stagnacije je –bol.

U starim knjigama postoji priča da je u proleće stvoren zvuk klicanja, vikanja kod ljudi. Zato u Kini kažu kada neko priča izrazito glasno “viče dok priča” da je energija jetre u porastu. Ljutitost i bes su emocije koje se vezuju za ovaj organ. Ali, ne dopustite da i pored svih datih saveta ostanete ljuti (ako jeste). Odgovarajuće su vežbe poput brzog kretanja, trčanja ili možda meditacije u šumi, odaberite sami.

Proleće je, toplije je. Kao što se sa reka otapa led, tako i u nama “reke” vitalnih tečnosti menjaju svoj ritam. Zamislite da ste drvo. Vaša unutrašnja energija polako pronalazi svoj put ka spolja sa svakim zelenim, sjajnim listom, radjaju se nove ideje, vizije. Dešava se proleće u Vama!

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar