Moja (vaša) uloga u spasavanju planete

Piše: Tamara Turšijan

Šta ja sam mogu da promenim kada na svetu ima više od šest milijardi ljudi? Da li vas je morila, možda, takva neodumica? Ukoliko jeste, pomoći ćemo vam da je odagnate i odmah prionete na posao. Nikad nemojte sumnjati da mala grupa savesnih građana može promeniti svet!
Postoje istraživanja koja obaveštavaju da globalno zagrevanje nije naša krivica, jer je primećeno da se i na ostalim planetama Sunčevog sistema dešavaju slične promene. U svakom slučaju ako želimo da osiguramo čovekov  boravak na ovoj velikodušnoj planeti, moramo malo da porazmislimo o svojim postupcima.

Krenućemo od nekih osnovnih činjenica i uvideti šta to „jedan ja” može da učini.
•    Kupite štedljive sijalice. Ukoliko niste preterano ekološki nastrojeni, probajte jer će ove štedljive sijalice koristiti vašem budžetu. Fluorescentne sijalice (CFL) jesu malo skuplje od običnih, ali zato troše četvrtinu energije koje potroše obične i prosečno traju 10.000 sati. Druga vrsta šedljivih sijalica jesu LED sijalice koje su skuplje od fluorescentnih, ali troše 80-90 odsto manje energije od običnih i traju 100.000 sati! Još jedan podatak koji ide u korist štedljivim sijalicama jeste da se 19 posto svetske električne energije utroši za osvetljenje, a to je više nego što proizvedu nuklearne ili hidroelektrane1. Zamislite koliko bismo pročistili našu planetu kada bismo svi krenuli da koristimo štedljive sijalice. Verujte potpisniku ovog teksta koji već dve godine nije promenio sijalicu u svojoj sobi i pređite na „ekološko osvetljenje”.
•    NE plastičnim kesama. Svakog dana se u svetu podeli više od 10.000.000.000 (10 milijardi) plastičnih kesa! Za proizvodnju jedne plastične kese iskoristi se toliko naftnih derivata koliko je automobilu potrebno da pređe 11 metara. Svakog dana na deponije širom sveta dospe oko 10.000.000 kesa. Od plastičnih kesa godišnje strada oko milion ptica i 100.000 sisara i riba2. Ovo je dovoljno podataka da shvatimo da je bolje izbegavati pastične kese. Iako kod nas trenutno ne postoji zakon protiv plastičnih kesa, vi budite među prvima koji će dati primer. Kad god idete u veću kupovinu ponesite platnene kese ili makar iznova koristite ojačane plastične kese. Neka vam te kese uvek stoje pored vrata ili u kolima, kako ih ne biste zaboravili.
•    Poklopite šerpu. Koliko put vam se desilo da stojite pored šporeta i nervozno čekate da proključa voda? Pokušajte da se setite da li je šerpa bila polopljena? Zapanjujuće je da jedna tako jednostavna stvar kao što je poklopac može da uštedi i do 30 odsto energije tokom kuvanja. A ono što je još bitnije manje vremena ćete morati da čamite pored šporeta.
•    Štedi energiju.  Čak 40 posto energije koju koristite za električne uređaje svojem domu potroši se kada su uređaji isključeni! Kako je to moguce? Jeste li primetili onu crvenu lampicu na kompjuteru ili televizoru koja svetli i pošto ga isključite? Kod običnog televizora te lampica troši 2W (dok upaljen televizor troši 100W), a kod LCD 4W (dok upaljen televizor troši 400W). Isključite svaki uređaj koji možete.
•    Pažljivo s vodom. Gotovo 44 procenta svetskog stanovništva nema pristupa čistoj vodi. U proseku, troši se oko 10 litara vode dnevno. Prosečan Amerikanac svakodnevno utroši 1.500 litara vode. Tokom samo jednog tuširanje potroši se 900 litara vode. Probajte da nađete štedljive tuševe koji smanjuju mlaz i troše samo 170 litara vode za jedno tuširanje. Nemojte dozvoliti da vam kaplje slavina. Ovo može potrošiti 70 litara vode dnevno. Nemojte da uključujete mašinu za sudove ili za veš dok nisu puni. Puštanje vode u toaletu troši oko 300.000 litara vode mesečno. Ponavljamo, većina ljudi na svetu snalazi se sa samo 10 litara vode dnevno! Predviđanja koje se tiču čiste vode nisu baš najsvetlija, a vode je zaista nešto bez čega ne možemo. Zato nemojte da sipate hemikalije i ostale štetne materije u slivnik, setite se da sve u prirodi kruži pa ce vam se jednog dana i ta zagađena voda vratiti.
•    EKO tehnika. Maltene 70 postotaka svetskog otpada potiče od elektronskih uređaja. Godišnje se u svetu proda 15.000.000 baterija. Ako kupujete baterije, kupite makar one koje se mogu iznova napuniti, moderni punjači to učine za petnaestak minuta. Pametno kupujte. Pre nego što nabavite najnovije čudo od tehnike, raspitajte se da li postoji neka alternativa koja manje troši. Na primer LCD ekrani troše manje od plazme. Kada kupujete nešto novo od tehnike, nemojte se samo otarasiti starog. Mnogi uređaji sadrže štetne materije, čija se opasnost uvećava kada se nađu u ekosistemu. Najbolji primer za to su baterije. (Da li postoje deponije za elektroniku u Srbiji?)
Probajte i videćete kako vaša istrajnost i odlučnost mogu imati efekta na druge ljude.  Neka vam neke sitnice postanu navika, pa ćete se i sami bolje osećati. Trudite se da kupujtese namirnice sa što manje amabalaže. Kupujte odeću od prirodnih materijala, a sveske od recikiranih. Kao što čuveni komičar reče: „Za planetu se ne brinite, ona će ostati tu. Možda će joj biti potrebno miliona godina da se oporavi ili pročisti, ali ona će preživeti. Međutim, mi moramo da se zapitamo još koliko generacija posle nas će moči da uživa u blagodetima naše planete”.

1 Prema Paul-u Waide-u, starijem analitičaru u IEA (International Energy Agency).
2 Prema World Wilde Found for Nature.
(Za više informacija o štednji energije i ekološkom načinu života pogledajte sajtove www.treehugger.com, www.mindfull.com i www.bbc.co.uk).

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “Moja (vaša) uloga u spasavanju planete”

  1. Svetlana Novak каже:

    Ne kupujte stedljive sijalice.
    Ostecuju covekov vid. I trajno uticu stetno na hipotalamus.
    A da bi se proizvelajedna stedljiva sijalica MAJKU ZEMLJU iscrpljujemo na n-ti stepen.
    Molim vas da se o stedljivim sijalicama obavestite preko pretrazivaca, izgulgajte „stedljive sijalice“ i dobicete masu tekstova – shvaticete da vam je ipak primat vase zdravlje i oci i cuvanje nase drage Zemljice.

Ostavite komentar