NEVIDLJIVI ČOVEK-PAUK

Za tridesetak godina sretaćemo svakodnevno „nevidljive ljude” koje, svakako, nećemo videti i gledaćemo „ljude pauke” kako se svojim rukama i nogama veru uz zidove. Mnogi izumi koje danas znamo iz naučno-fantastičkih romana i filmova pretočiće se u stvarnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupa veoma uglednih naučnika je nedavno za poznati magazin „Nju sajetinst” pokušala da predvidi kakvi nas tehnološki izumi očekuju u sledećih 30 godina. Predviđanjima se obeležava 30. godišnjica prve mreže za mobilnu telefoniju (japanska kompanija postavila je prvu 1979. u Tokiju).Već na prvi pogled shvatićete da ste buduće svakodnevne sprave i naprave do sada gledali samo u naučno-fantastičnim filmovima: plašt nevidljivosti, rendgenski vid, prevodilac na dlanu…
Rendgenski vid i plašt nevidljivosti nalaze se na popisu novotarija koje bi do 2039. mogle da postanu deo svakodnevnog života. Stručnjaci predviđaju da će gledanje u opsegu rendgenskih zraka koji korisnicima omogućuje da vide kroz zidove uskoro postati stvarnost zbog širenja postojećih istraživanja na ultrazvuk.
Ogrtači nevidljivosti će se, takođe, prodavati u prodavnicama: naučnici uveliko osmišljavaju postupke i materijale koji varaju ljudsko oko tako što poništavaju svetlosne talase.
U međuvremenu bi se materijali koji oponašaju gušterova stopala, a naročito jedne vrste zvane geno, koristili za uzradu rukavica i čizmi omogućujući ljudima da se zalepe za zid i penju poput „čoveka pauka” (Spider Man).
Upitani naučnici veruju da će za tri decenije postojati elektronski prevodilac na dlanu (nešto poput Babel Fisha iz romana „Autostoperski vodič kroz galaksiju”), koji bi omogućio automatsku komunikaciju između govornika dva različita jezika. Podloga moež da bude tehnologija koju američki vojnici koriste u Iraku, a prepoznaje uobičajene jezičke izraze i prevodi ih sa arapskog na engleski.
Među skorašnjim veoma naprednim pronalascima je ručna sprava za lečenje, poput one koja se upotrebljava u „Zvezdanim stazama”. Istraživači smatraju da su na putu da načine uređaj koji će otkrivati unutrašnja krvarenja i pomagati u lečenju.
Za tridesetak godina biće svakodnevno dostupna naprava za letenje koja se nosi na leđima (Jet Pack).
U međuvremenu biće smišljena sprava koja će energijom tela puniti iPod i mobilni telefon.
Najazanimljiviji na ovoj listi su:
– Rendgenski vid;
– Plašt nevidljivosti
– Nevidljivi sat;
– Ručna sprava za lečenje;
– Rukavice i čizme „čoveka pauka”;
– Pretvarač ljudske energije;
– Leđni motor;
– Lični svemirski brod;
– Veštačke škrge za ronjenje;
– Uređaj za prevođenje koji staje na dlan.

Stefan Vukašin

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar