Japanski naučnici: Superprovodljivost bolja sa alkoholom!

Zvuči neverovatno, ali je istinito: japanski naučnici otkrili da superprovodnici predhodno potopljeni u alkoholno piće znatno menjaju svoju efikasnost. Efikasnost superprovodnosti (prema izveštaju u NewScientist) se najviše postiže utapanjem u crveno vino, znači efikasnost se poveća za 60%.
Istraživač dr. Yoshihiko Takano iz National Institute for Materials Science (NIMS) iz Japana je u eksperimentima sa superprovodnim materijalom formule FeTe0.8S0.2 došao do neverovatnih rezultata. Eksperimenti su vršeni potapanjem superprovodljivih materijala u različite tečnosti temperature 70¨C i to 24 časa. Potom su konstatovane značajne promene efikasnosti superprovodsnika i to ne u zavisnosti od procenta alkohola! Egzaktan uzrok još nije utvrđen, predpostavlja se da se u zavisnosti od procenta kiseonika u tečnosti vrši izmana karakteristika superprovodnika.

Izveštaj u Online-Portalu www.phys.org i na http://www.techeye.net

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “Japanski naučnici: Superprovodljivost bolja sa alkoholom!”

  1. ZORAN MILINKOVIĆ каже:

    PRELEPO .HVALA

Ostavite komentar